piątek, 1 marca 2013

Usuwanie plam z owoców i soków owocowych


Owoce i soki owocowe -  Usunięcie plam z owoców lub z czerwonych soków owocowych na pewno jest uzależnione świeżości plamy i materiału, który chcemy odplamić.

Jeżeli plama jest świeża, to szybko polewajmy ją gorącą wodą aż do momentu zniknięcia plamy, można ewentualnie zamoczyć w ciepłej maślance, pozostawić na dłuższą chwilę, nawet kilka godzin, a następnie wyprać. Na koniec tego zabiegu można natrzeć  plamę sokiem z cytryny lub po prostu położyć na niej plaster cytryny i po chwili uprać w ciepłej wodzie. Ten sposób najlepiej sprawdza się na tkaninach bawełnianych, z delikatnych tkanin plamę usuniemy octem.

Kolejnym  sposobem na usunięcie plamy z soku owocowego jest natarcie plamy solą, którą później należy strzepać i wypłukać w zimnej wodzie, a żeby efekt był jeszcze lepszy zostawić zamoczoną w wodzie z detergentem.

Plamy z soku z wiśni na materiale lnianym najlepiej jest polewać gorącą wodą, aż do zniknięcia.

Z kolei plamy po jagodach najlepiej usuniemy octem. Należy przygotować mieszankę wody z octem i zamoczyć w niej tkaninę lub pocierać plamę octem. Należy pamiętać tylko, żeby później zaprać tkaninę.
Generalnie plamy z jagód są trudne do usunięcia, zwłaszcza, gdy plama jest starsza i już zaschnięta. Należy też zwrócić uwagę, na jakim materiale powstała plama, ponieważ plamę usuniemy:
- z delikatnych materiałów np. takich jak jedwab - spirytusem
- z lnianych materiałów – kwaśnym mlekiem (należy namoczyć)
 - z wełny – sokiem z cytryny.

Jasne tkaniny można polać ciepłym mlekiem i pozostawić na chwilkę a następnie spłukać ciepła wodą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz